مسجد خانه و حرم رسول خدا مرکز اشاعه دین، مظهر قرآن کریم،  عظیم ترین پایگاه فرهنگی و مهمترین سنگر انقلاب است.

 

پیامبر گرامی اسلام (ص) حرکت بی بدیل و جهانی خویش را با پی نهادن مسجد آغاز نمود و نطفه انقلاب اسلامی ایران نیز از مساجد شروع گردید و در آن تکامل یافت و پیروز شد و بدان ادامه خواهد داشت. رسالت و وظایف مساجد را می توان به دو نوع تقسیم نمود:

١- وظایف ذاتی مساجد که همان عبادت، دعا، ذکر و یاد خدا است اما از آنجا که عبادت و بندگی خدا فرع بر معرفت و شناخت او و به تبع آشنایی با احکام دین و فرامین الهی صورت می گیرد قهراً فعالیت هایی که به بالا بردن معرفت انسان و تقویت بنیه ایمانی آنها کمک کند نیز به عنوان مقدمه ای برای عبادت و بندگی در همین وظایف ذاتی جای می گیرند.

به تعبیر دیگر علاوه بر امور عبادی، آموزش معارف دینی و احکام الهی و تبلیغ و ترویج ارزش های دینی و در یک کلام فعالیت های فرهنگی و تبلیغی که در راستای تقویت بنیه بندگی و عبودیت خداست نیز جزء فعالیت های ذاتی مساجد تعریف می شود.

٢- وظایف جانبی مساجد  از آنجا که در نگاه مکتبی شیعه، دین و دنیا و سیاست و دیانت و زندگی مادی و معنوی انسان ها از یکدیگر جدا نبوده و به نوعی به هم آمیخته اند مساجد نمی توانند نسبت به شئونات مختلف زندگی مادی مردم بی تفاوت باشند بلکه باید متناسب با شرایط و نیاز جامعه به عرصه های دیگر زندگی مردم نیز ورود داشته باشند.

از این رو مسجد در طول تاریخ نه تنها محلی برای عبادت و مناجات با خداوند بشمار می رود بلکه پایگاه تصمیم گیری های مهم سیاسی، اقتصادی، نظامی و مرکز نشر معارف دین و کانون تربیت انسان های متعهد و جایگاه حل معضلات گوناگون امت اسلامی محسوب می گردد.

نقش بسیار مهم و برجسته مسجد به عنوان مرکز فعالیت های مردمی در پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن به عنوان پایگاه امداد رسانی به مردم آسیب دیده در حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله و جنگ تحمیلی اهمیت آن را برای همگان روشن می سازد.

مسجد به عنوان جایگاه تجمع امت اسلامی و کانون اشاعه فرهنگ ناب محمدی باید بتواند نقش مرکز تعلیم و تربیت جوانان و محل پرورش استعدادهای نوجوانان و پناهگاهی امن و محکم در برابر تهاجمات فرهنگی، عقیدتی، سیاسی، دشمنان اسلام باشد.

بنابراین بر دلباختگان اسلام و شیفتگان راه پیامبر(ص) و رهروان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) و فرزندان معنوی امام خمینی  (قدس سره ) و پیروان مقام معظم رهبری (مد ظله) و ائمه محترم جماعات لازم است که تمام تلاش خویش را در جهت احیای نقش مساجد در زمینه های معنوی، تربیتی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بکار گیرند.

تاریخچه مسجد:

مسجد جامع غدیر خم که تا سال ٨٣ به نام مسجد جامع ضرابخانه نامیده می شد در محله ضرابخانه خیابان پاسداران، خیابان شهید کشوری (نگارستان هشتم)، خیابان مسجد واقع است. این مسجد در سال ١٣۵٠ با زیر بنای پانصد متر مربع ساخته شد ودر اوائل سال ١٣۵٧ با مساعی امام جماعت محترم مسجد حضرت آیت الله حاج سید جلال مجد هاشمی و همت نمازگزاران و افراد خیر محل با زیر بنای بیش از دو هزار متر مربع بطور کلی تجدید بنا گردید، که شامل شبستان بزرگ، دو طبقه ساختمان و زیر زمین جهت استقرار کتابخانه،کلاس های قرآن وامور فرهنگی و دفتر می باشد.

در سال ١٣٨٠ جهت افزایش فضای شبستان مسجد و گسترش فعالیت های فرهنگی بنای مسجد در چند فاز تجدید بنا شد و طی نقشه ایی جامع  قسمتهای زیر در مسجد پیش بینی شد:

١- کتابخانه با دو سالن قرائت برادران و خواهران

٢- سالن کنفرانس

٣- سالن ویژه مراسم

۴- توسعه شبستان مردانه

۵- ایجاد شبستان زنانه در طبقه دوم

۶- صندوق قرض الحسنه

٧- کلاس های آموزشی برای واحد قرآن و عترت

٨- اتاق هایی جهت بسیج برادران و خواهران

٩- دفتر مسجد

١٠- دفتر امام جماعت

١١- محل سکونت خدام

و …

برنامه های مسجد:

این مسجد در طول سال با اقامه نماز جماعت در سه وقت صبح، ظهر و عصر، مغرب وعشاء توسط امام جماعت محترم جزء فعال ترین مساجد تهران است و در طول سال در حدود ٣٠٠ روز برنامه سخنرانی  و مداحی به مناسبت های مذهبی و انقلابی در مسجد برقرار است.

همچنین مسجد در تمام مناسبتهای ولادت معصومین برنامه ویژه ای شامل برگزاری مسابقات فرهنگی، سخنرانی، مداحی، پذیرایی و اهدای جوایز ترتیب می دهد و در تمام  مناسبت های  شهادت ائمه نیز حرکت دسته عزاداری در سطح منطقه، سخنرانی، مداحی و اطعام را برگزارمی نماید.

مشروح برنامه های عبادی مسجد جامع غدیر خم عبارت است از:

برنامه نماز صبح:

برنامه مسجد از نماز جماعت صبح تا طلوع آفتاب ادامه دارد و بعد از  قرائت زیارت عاشورای غیر معروفه ودعای ماثوره روز دعاهای هفتگی به شرح زیر قرائت می شود:

شنبه ها زیارت آل یاسین

یکشنبه ها زیارت حضرت صاحب الامر

دوشنبه ها مناجات حضرت امیر در مسجد کوفه

سه شنبه ها دعای یستشیر یا دعای مجیر یا دعای عدیله

چهارشنبه ها زیارت جامعه کبیره

پنجشنبه ها حدیث شریف کساء

جمعه ها دعای ندبه

برنامه نماز جماعت ظهر و عصر:

اقامه نماز ظهر و بیان احکام و حدیث بین دو نماز.

برنامه نماز مغرب و عشاء:

برنامه مسجد بین دو نماز اقامه نماز غفیله و پس از نماز عشاء قرائت یک صفحه از قرآن کریم می باشد. هر شب پس از اقامه نماز عشاء سخنرانی توسط امام جماعت محترم ایراد می گردد و به مناسبتهای اسلامی و انقلابی برنامه های ویژه ای شامل سخنرانی و مداحی و تواشیح و مسابقات فرهنگی و اعطای هدیه به همنامان معصومین (ع) برگزار می گردد. شب های چهارشنبه دعای توسل و شب های جمعه دعای کمیل توسط امام جماعت محترم  قرائت می گردد.

مراسم ختم و یادبود مؤمنین نیز در دو نوبت بعد از ظهرها در مسجد برگزار می شود.

برنامه اطعام در مسجد نیز شامل صرف صبحانه صبح های جمعه، نهار و شام در ایام محرم و مناسبت های خاص می باشد که بر حسب تقبل بانی اطعام صورت می گیرد.

همچنین برنامه قرائت قرآن کریم و بیان احکام و حدیث ویژه خواهران گرامی پنج شنبه ها  از ساعت  ٩ صبح تا اذان ظهر برقرار می باشد.

آدرس مسجد :تهران خیابان  پاسداران، خیابان شهید کشوری (نگارستان هشتم)، خیابان مسجد، نبش کوچه شهید آجرپز ،

مسجد جامع غدیرخم

تلفن:۲۲۸۵۱۶۱۶

 

 

 

نمایش مکان مسجد بر روی نقشه


 
قالب وردپرسدانلود رایگان قالب وردپرسپوسته خبری ایرانیقالب مجله خبریطراحی سایتپوسته وردپرسکلکسیون طراحی